Natuur onderwater

Sepia's in de Oosterschelde. http://www.sepiaproject.nl/

Wormen, niet te vergelijken met de bekende regenworm, zoals de Pauwkokerwormen wiegen met hun waaiers in stroming van het water. Schelpdieren met 'oogjes' die weg kunnen springen voor hun belagers zoals de zeester. Tussen slibanemonen met hun fraaie kleurcombinaties, zwemmen bodemvissen als grondel, pitvis en harnasmannetje.

Videos

  YouTube
Krab
 
Garnaal
 
Kreeft
 
Zeepaardje
 
Sepia
 
Hangmosselcultuur
 

Een veelgestelde vraag aan sportduikers is "zie je daar nog wat in dat troebele water?" Die vraag wordt steevast beantwoord met een brede smile en "nou en of !".

De dijk loopt onderwater nog een flink eind door. De basaltkeien vormen een rotsbodem waar geen plekje onbenut is. Behalve de groene, rode en bruine wieren lijken er veel meer planten te groeien onderwater, het zijn echter ingenieuze bouwsels gevormd door minuscule diertjes. Zoals sponzen, variërend in vorm van badkamerspons tot koraalachtig vertakte structuren, en mosdiertjes met grote variatie in vormen, van luchtig zachte pluimen tot harde strakke rasters. Talloze zeeanemonen, felgekleurde kolonievormende zakpijpjes en naaktslakjes toveren het grijze basalt om in een kleurrijk tropisch aandoend rif. Behalve de naaktslakjes leven er nog honderden andere soorten dieren tussen de begroeide basaltblokken.

De overweldigende variatie aan leven beperkt zich niet alleen tot de harde ondergrond van de Oosterschelde, ook het zand, de klei en veenbanken hebben hun specifieke bewoners.